Acord per actuar al Líban

| Tema: Cooperació internacional

Aportació d'1,6 milions d'euros per donar resposta a la crisi humanitària de la Mediterrània

La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'AMB i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament han signat un acord per actuar conjuntament al Líban. Ho faran a través del Programa de les Nacions Unides per al desenvolupament (PNUD) i quinze ONG que treballen sobre el terreny. La cooperació catalana dóna així resposta a la crisi humanitària de la Mediterrània amb una aportació d'1,6 milions d'euros.

Gràfic amb la situació actual al Líban


L'actuació es farà en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Socials del Líban (MOAS) i es portarà a terme a la Unió de Municipis d'Al Fayhaa, situada a la zona libanesa on han arribat més persones cercant refugi. Les accions previstes donaran servei a més de 800.000 persones: per a la millora de la gestió i l'abastament d'aigua; la gestió, eliminació i reciclatge de residus; i l'atenció primària i els serveis de salut a la població.

La contribució de la cooperació catalana en aquest projecte serà doble: d'una banda, realitzarà una aportació econòmica de 730.000 euros; de l'altra, proporcionarà coneixements tècnics, expertesa i intercanvi d'experiències amb els actors catalans involucrats. Al projecte, que porta per nom Lebanon Host Communities Support Project, també hi participen Itàlia, Japó, Alemanya, Holanda, Noruega, Regne Unit i Estats Units.

Aquest és el primer cop que les institucions catalanes que treballen en l'àmbit de la cooperació actuaran de manera conjunta i coordinada a l'exterior.

Aquest acord és el resultat de la visita d'una delegació catalana al Líban el passat mes de maig, que tenia per objectiu conèixer de primera mà la situació al Líban, avaluar els projectes de cooperació que Catalunya ja hi estava desenvolupant i establir noves aliances i acords amb les organitzacions i institucions libaneses i internacionals.

Documents relacionats