Units contra la pobresa energètica

| Tema: Energia, Polítiques socials

Els municipis reorienten les seves polítiques en aquest àmbit amb noves propostes d'actuació

L'AMB ha reunit a Santa Coloma de Gramenet diversos alcaldes metropolitans, amb l'objectiu de reorientar les polítiques de pobresa energètica i incorporar noves propostes d'actuació per fer més efectives i arribar d'una manera més ràpida i directa a la ciutadania.

"Els fets produïts les darreres setmanes, entre els quals es troba el greu incident de la ciutat de Reus, els diferents recursos interposats per les empreses i la indefinició, en ocasions, sobre els protocols a seguir, exigeixen, sense més dilació, una revisió de les polítiques", ha explicat durant l'acte el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni. "Necessitem una adaptació a les mesures i actuacions a les realitats existents, arribar de la manera més ràpida i directa al ciutadà", ha afegit Collboni.

Durant el debat s'ha presentat un document de bases, amb les propostes  concretes a portar a terme en matèria de pobresa energètica. També s'ha exigit al Govern de la Generalitat i al Govern Central un veritable pas endavant respecte les polítiques de pobresa energètica. L'AMB ha demanat que s'apliqui  el reglament de la Llei 24/2015. Mentre això no es compleixi, s'ha proposat l'establiment d'uns protocols municipals d'actuació unificats i estandarditzats. El document de bases també proposa a la Generalitat de catalunya la signatura de convenis amb les empreses subministradores.

Evolució i balanç del programa metropolità de pobresa energètica

Del programa metropolità de pobresa energètica, a novembre de 2016, l'AMB ha efectuat una despesa de 1.935.337,59 euros. Aquest import  s'han destinat, bàsicament, al pagament de factures de subministraments a persones o unitats familiars vulnerables.

Més enllà del pagament de rebuts, l'AMB crearà un programa documental d'informació i formació adreçat a les persones en situació o risc de pobresa energètica, respecte les factures, tarifes, possibilitats i recursos que ofereixen els sistemes públics assistencials i els sistemes de serveis domiciliaris d'abastament d'aigua, gas i electricitat.

També s'està preparant un programa d'auditories energètiques per fer a les llars beneficiàries, per determinar si, amb senzilles accions de rehabilitació, com ara millorar l'aïllament dels habitatges, es pot racionalitzar el consum energètic.

Documents relacionats
On
Marker
Centre d'Art Contemporani Can Sisteré