Cap al residu zero

| Tema: Rius

Reunió de treball sobre el projecte de fer més eficients les polítiques de recollida selectiva

Representants dels municipis metropolitans s'han reunit a la seu de l'AMB amb l'objectiu de continuar la tasca que s'està duent a terme per fer més eficients les polítiques de recollida selectiva. En la trobada, els municipis han pogut intercanviar experiències i expressar les seves inquietuds i les dificultats que es troben a l'hora d'implantar les millores en els seus sistemes.

Així, alguns dels representants han posat sobre la taula la manera com, davant de la renovació dels contractes de recollida de residus, es plantegen implantar sistemes que, per mitjà de la individualització, ajudin a augmentar els índexs de recollida i alhora disminuir la quantitat de fracció resta.

Algunes d'aquestes propostes passen, per exemple, per la instal·lació de contenidors tancats per a l'ús dels quals es requereixi una identificació, o bé la recollida porta a porta. En aquests dos casos, el fet que les dades de cada usuari quedin registrades pot comportar comportaments més responsables.

Un altre tema de debat han estat els mecanismes que els ajuntaments han de posar en funcionament per accedir als ajuts econòmics de l'AMB en aquest camp.

Aquesta trobada ha estat la continuació d'un procés portat a terme el 2016, en què un grup d'experts va diagnosticar quines eren les mancances del sistema que fan que la recollida segregada dels residus estigui estancada en un índex al voltant del 35%.

La principal intenció de l'AMB amb aquesta iniciativa és complir les ordenances europees i desenvolupar una estratègia de residu zero, a fi d'arribar a reciclar el 50% els residus municipals i aconseguir que la recollida selectiva "bruta" arribi al 60%, tal com estableix la normativa comunitària. Es reforcen, així, els models basats en l'economia circular i en el no-malbaratament de recursos.

Documents relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB Barcelona