3r Congrés de la Qualitat de l'Aire

| Tema: Contaminación, Movilidad sostenible

Plans d'acció de mobilitat i impuls de les ZBE

Congrés

Dijous 26 d'octubre ha arrencat el 3r Congrés de la Qualitat de l'Aire, que en aquesta edició ha tingut xifra rècord d’inscrits: més de 400 persones. Durant dues jornades, prop de 100 ponents especialistes del sector han participat en un debat compartit en quatre sales de Fira Sabadell.

Pel que fa a la presència metropolitana, l’AMB ha tingut a la Taula Institucional representació de dues vicepresidències: Mobilitat i Acció Climàtica.

Carlos Cordón, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB i alcalde de Cerdanyola del Vallès, ha reforçat el compromís de l’Administració metropolitana: “Hem de garantir el dret a la salut de la ciutadania. Els projectes de l’AMB en aquest sentit són nombrosos i variats: la xarxa metropolitana d’ electrolineres, la Bicivia, el servei de bicicleta pública AMBici, el Bicibox, una xarxa de transport públic que volem que sigui 100 % elèctric el 2030, o el servei metropolità de moto compartida, pioner a escala europea, entre d’altres”. Cordón ha posat en valor la feina de l’AMB amb la implantació de la ZBE Rondes BCN, en col·laboració amb els municipis de l’Hospitalet, Esplugues i Cornellà de Llobregat, i Sant Adrià de Besòs.

Altres ciutats de la metròpolis també han posat en marxa les seves pròpies ZBE locals, com Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí, i aviat serà el torn de diverses més, com Cerdanyola del Vallès. “El debat central avui en dia és el de proposar les millors ZBE possibles. Hem de ser exigents i atrevits”, ha reivindicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB.

En referència a l'acció climàtica, Janet Sanz, vicepresidenta d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’AMB, ha posat en relleu que “Moltes ciutats de diferents mides portem anys posant en pràctica accions que prioritzen la salut pública, escoltant la comunitat científica, però no podem ser autocomplaents”.

Sanz ha recordat xifres alarmants. Cada any hi ha 400.000 morts prematures a Europa per culpa de la contaminació, 1.000 d’aquestes només a Barcelona. En aquest sentit, ha emfatitzat les actuacions impulsades per l’AMB com “la ZBE Rondes de Barcelona, amb què ens aproximem a la directiva europea. Anem pel bon camí, però cal acostar-se més a les indicacions de l'OMS, establir calendaris concrets i que donin seguretat jurídica a la ciutadania. L’AMB seguirà treballant i sent exigent per assolir aquest dret a la salut, que tant necessitem".

 

València, Capital Verda Europea 2024

La primera ponència del congrés ha estat a càrrec de Giuseppe Grezzi, que ha compartit la seva experiència com a regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, i les mesures de mobilitat urbana que han tingut durant vuit anys un efecte directe en la qualitat de l’aire a la capital valenciana i que continuen actives amb la implementació de la ZBE. Un projecte de transformació integral que l’ha fet valedora del guardó Capital Verda Europea 2024.

El referent valencià ha donat pas a la Taula Institucional amb els representants de les cinc administracions coorganitzadores: la Generalitat de Catalunya, l'AMB, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell, que han posat de manifest els plans d’acció sobre territori de cadascun dels àmbits unint esforços amb un compromís real amb l’evidència científica.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Fira Sabadell