Ortofotos de les platges metropolitanes

| Tema: Playas

Es poden descarregar, consultar i visualitzar al Geoportal de Cartografia

L'AMB ha publicat al seu Geoportal de Cartografia les ortofotos de les platges metropolitanes corresponents als anys 2012, 2013, 2015 i 2016, en alta resolució. Una ortofoto és un document fotogràfic que s'obté a partir de fotografies aèries en les quals s'han corregit les deformacions perspectives de la imatge i s'ha restituït la imatge del terreny segons una projecció ortogonal vertical. 

Entre d'altres utilitats, aquestes ortofotos poden servir per saber com ha evolucionat aquest àmbit del territori metropolità i com ha evolucionat la línia de costa.

Les ortofotos no són l'únic producte cartogràfic per conèixer millor els espais públics metropolitans. Tambè es disposa de la Xarxa Geodèsica Local desplegada als parcs i platges metropolitans. Aquesta xarxa consta de tot un seguit de vèrtexs materialitzats sobre el territori (amb un clau de llautó), dels quals se n'han mesurat les coordenades amb molta precisió (X,Y, H). Cadascun dels vèrtexs indica una posició geogràfica exacta i serveixen per a l'elaboració dels mapes topogràfics.

La secció de cartografia de l'AMB publica de manera periòdica al Geoportal de Cartografia diferents productes d'interès per a la ciutadania i per als diversos col·lectius professionals que gestionen o interaccionen amb el territori. Es poden consultar, visualitzar i descarregar gratuïtament molts productes vectorials i ràster disponibles del territori metropolità.

Vectors i ràster

Es tracta de dos models diferents de representació cartogràfica. El concepte vectorial fa referència a mapes en què els elements es representen amb punts, línies i polígons que es construeixen a partir de coordenades. El ràster, en canvi, és una matriu de cel·les o píxels de forma quadrada organitzada en fileres i columnes on cada píxel conté un valor únic representatiu (com la temperatura, l'elevació, etc) de la zona que abasta.

L'ús de tots dos models fa que els productes de cartografia desenvolupats per l'AMB abastin de manera molt precisa el territori i les seves característiques cartogràfiques.

Documentos relacionados