Debat del PDU: la convivència d'administracions en el planejament

| Tema: AMB

Avui s'ha celebrat a Barcelona la jornada "Competències locals i metropolitanes en planificació urbanística", organitzada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Asociación Española de Técnicos Urbanistas (AETU).

La jornada, emmarcada en els debats del Pla Director Urbanístic metropolità, ha estat presentada per Josep Maria Carreras, director dels Serveis d'Urbanisme de l'AMB, i ha comptat amb la participació de tres prestigiosos experts estrangers:
  • Joris Scheers, director del projecte Flanders Gov. i vicepresident del Consell Europeu d'Urbanistes, amb una conferència titulada  "Planificació espacial d'àmbit regional i competències locals: subsidirarietat, governança i economia"
  • Vincent Goodstadt, ex president del Royal Town Planning Institute i professor de Polítiques de Planejament a la Universitat de Manchester, "Prendre les decisions correctes en el nivell correcte! Quines decisions s'han de prendre a escala metropolitana i quines a nivell local")
  • Rachelle Alterman, presidenta fundadora de l'Associació Internacional de Planejament i Dret, i professora de Planejament urbà i Dret a Technion Israel Institute of Technology, amb "Una mirada comparativa dels conflictes de competències entre els nivells local i metropolità".

Joan Busquets, professor GSD Harvard University i coordinador tècnic del PDU, i Pablo Molina, soci del bufet Garrigues i president de l'AETU, han fet les consideracions finals d'una jornada interessant per al procés d'elaboració del PDU perquè un cop més les referències internacionals han permès entendre millor la realitat pròpia.

De les ponències dels experts convidats sobre l'objecte de la jornada, Busquets ha destacat que l'important és parlar de la relació entre competències i acció, el valor estratègic de l'acció i el valor de la col•laboració públic-privada.

En opinió de Busquets, en el procés de preparació del PDU cal tenir en compte l'heterogeneïtat dels models existents, com els que han estat explicats a la jornada, però cal entendre també que el model de l'Europa del sud no és dolent.

Malgrat no estiguem segurs cap a on ens porta exactament la revolució digital (com ha reconegut Scheers), Busquets ha insistit en què s'ha d'intentar saber el que està passant i entendre-ho, i anticipar el que passarà combinat amb la preocupació per reduir els desequilibris i per la justícia social.

Respecte d'un dels criteris defensats per Scheers (ocupar-se del que és realment metropolità, i no de tot, "be selective"), Busquets l'ha interpretat com la conveniència de no cobrir tot el territori amb el mateix grau de detall. I, a més, ha defensat la necessitat que el planejament metropolità digui què és el més urgent.

En definitiva, en paraules de Busquets, són les qüestions específiques, les accions (també parlem del projecte), i no l'urbanisme genèric, el que pot generar consensos.

Per cloure la jornada, Pablo Molina ha expressat la intenció de l'entitat que presideix d'ajudar l'AMB a posar aquest debat, el debat de l'urbanisme i del PDU, al mig del debat social.

Documents relacionats