L'AMB i els municipis metropolitans segueixen fent camí cap al residu zero

Aquest matí l'AMB ha acollit una reunió amb representants dels municipis metropolitans amb l'objectiu de continuar treballant per modificar les polítiques de recollida selectiva per fer-les més eficients.

En la trobada d'avui s'ha donat veu a aquests municipis, perquè puguin intercanviar experiències i expressar les seves inquietuds i les dificultats que es troben a l'hora d'implantar les millores en els seus sistemes, com per exemple les maneres d'aplicar aquesta nova visió als plecs de condicions de les licitacions.

Així, alguns dels representants han posat sobre la taula la manera com, davant de la renovació dels contractes de recollida de residus, es plantegen implantar sistemes que, per mitjà de la individualització, ajudin a augmentar els índexs de recollida alhora que disminueix la quantitat de fracció resta. Algunes d'aquestes propostes passen, per exemple, per la instal·lació de contenidors tancats per a l'ús dels quals es requereixi una identificació, o bé la recollida porta a porta. En aquests dos casos, el fet que les dades de cada usuari quedin registrades pot conduir a comportaments més responsables.

Un altre tema de debat han estat els mecanismes que els ajuntaments han de posar en marxa per accedir als ajuts econòmics de l'AMB en aquest camp, ajuts que només estaran disponibles per aquells projectes que se centrin en superar l'estancament actual en la recollida selectiva.

Aquesta trobada ha estat la continuació d'un procés portat a terme el 2016, en què un grup d'experts va diagnosticar quines eren les mancances del sistema, les que fan que la recollida segregada dels residus estigui estancada en un índex al voltant del 35%. També es van posar de relleu algunes dades: que un 7% de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen de la separació deficient dels residus, o que s'han xifrat en 40 milions d'euros els recursos que es destinen a la separació de la fracció resta, recursos que els ajuntaments i la ciutadania s'estalviarien si s'optimitzessin les taxes de recollida selectiva.

Una altra fita d'aquest procés va ser l'aprovació, al Ple del Consell Metropolità del passat 20 de desembre, del document que estableix les bases del nou enfoc en la recollida de residus municipals. Segons aquest document, l'AMB ha posat en marxa un nou programa dotat amb 2 milions d'euros per al 2017 i 2 milions més per al 2018, amb voluntat de continuïtat en els anys següents, que ofereix suport tècnic i econòmic als municipis que promoguin models de recollida selectiva més sostenibles.

En línia amb les directives europees

La principal intenció de l'AMB amb aquesta iniciativa és complir les ordenances europees i desenvolupar una estratègia de Residu Zero, a fi d'arribar a reciclar el 50% els residus municipals i aconseguir que la recollida selectiva "bruta" arribi al 60%, tal com s'estableix a la normativa comunitària. Es reforcen així els models basats en l'economia circular i en el no-malbaratament de recursos.

Tot això requereix, però, el compromís municipal en la lluita per la reducció de deixalles generades als municipis, així com pel foment de la recollida selectiva. L'estratègia comuna passa per un seguit de mesures preferents:

• Priorització de la recollida de la fracció orgànica.
• Individualització de la recollida de residus.
• Coneixement per part de la ciutadania dels costos que suposa la gestió de residus i foment fiscal de l'estalvi i les bones pràctiques.
•  Foment dels canvis de legislació en aquest àmbit.

Documents relacionats